Waar het ons om gaat

Onze missie is dat wij de wereld beter willen achterlaten dan toen we begonnen. Samen met onze boeren zetten we ons dagelijks in voor een gezond boerenlandschap, vol leven en gericht op het versterken van de biodiversiteit. Alleen een florerende natuur geeft ons rijke en romige melk. Dat proeft u in onze heerlijke Hollandse kazen, vol van smaak. Door onze manier van werken, ondernemen in samenhang met de natuur, kunnen natuur en melkveehouderij elkaar versterken en in stand houden. Zo kunnen wij als familiebedrijf, generatie op generatie, de lekkerste biologische kaas blijven maken. Vol van leven en vol van smaak!

Was getekend, de natuur.

Over ons
Bodem

Zowel goed ontwikkelde natuur als duurzame landbouw begint bij een gezonde bodem. De regenworm is daarin onmisbaar. Onze boeren zijn daarom naast koeienboer ook stuk voor stuk wormenboer.  

Weide

Onze koeien grazen zo veel mogelijk buiten en dumpen hun vlaaien in de weide. Zo’n koeienvlaai is een absolute bron van leven, een oase in het weiland, de basis voor een ingenieus voedselweb.  

Water

Water is leven! De sloten die onze weilanden omsluiten en doorkruisen spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding en biodiversiteit. Het wemelt er van de insecten die op hun beurt egels, eenden en weidevogels aantrekken. 

Akkerrand

Aan de randen van onze weilanden zaaien we steeds vaker bloemstroken in, om insecten een handje te helpen. Bijen maar ook hommels, zijn dé bestuivers bij uitstek en onmisbaar voor biodiverse landbouw.  

Biodiversiteit

Wat betekent biodiversiteit? We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de soorten en de ecosystemen in en rond onze weilanden in volledige en natuurlijke diversiteit kunnen groeien en bloeien. Daartoe passen we bijvoorbeeld weidevogelbeheer toe, ploegen en maaien we steeds minder en zaaien we bloemstroken in.  

Bij Hooidammer maken we onderscheid tussen drie belangrijke microbiotopen waarin bepaalde insecten, dieren en planten samenleven en van elkaar afhankelijk zijn. Deze kunt u ook terugvinden in de illustraties op onze kazen: weide, water en akkerrand. Daarnaast speelt de bodem in elke wereld een belangrijke rol. Dompel uzelf nog dieper onder in onze biodiverse werelden!  

Biodiversiteit

Kaas maken met traditie

Vanaf het begin is Hooidammer een voorloper in het zoeken naar het evenwicht tussen ecologie en kaasmaken in het Friese landschap.

De oorsprong van Hooidammer ligt in het natuurgebied de Hooidam in Friesland. Natuurorganisatie ‘It Fryske Gea’ stelde in de jaren 70 weilanden ter beschikking voor biologische melkveehouderij waar de oorsprong van Hooidammer is ontstaan.

Hooidammer groeide uit tot een succesvol biologisch kaasmerk en na de overname in 2000 door de familie Willig is de kaasmakerij verplaatst en gevestigd in Heerenveen. Daar produceren wij op traditionele wijze, natuurgerijpte, Hollandse kaasspecialiteiten die opvallen door kwaliteit, smaak en herkomst. Voor alle kaas- en natuurliefhebbers!

Onze kazen

Over ons

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.